A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot a IV. században egy római elöljáró fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak.

Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Sok jót cselekedett, jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont püspökké szentelték és haláláig segítette a rászorulókat.

Márton jócselekedeteinek emlékére főleg német nyelvterületeken lámpás felvonulásokat szerveznek Márton napkor. Mi ilyenkor Luther Márton emlékét is felidézve indulunk el a sötét őszi délutánon, hogy a jócselekedetek kicsiny fényeivel világosságot vigyünk a sötétségbe.

Hogy a szívünk bátrabb legyen, Győri Gábor Dávid intézményi lelkész gitárkíséretével, énekelve járjuk körbe a háztömbünket a magunk készítette lámpásokkal.